maandag 16 januari 2012

Zeker 15 doden door lawines in Badakhshan in noordoosten Afghanistan


Door lawines in de provincie Badakhshan in het noordoosten van Afghanistan zijn afgelopen weekeind zeker 15 mensen om het leven gekomen. Onder de sneeuwmassa liggen nog veel mensen bedolven.

Dat meldt het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok. Functionarissen zeggen dat nog 500 mensen ingesloten zitten. “15 killed, 500 trapped in Badakhshan avalanches”.

De lawines zijn veroorzaakt door zware sneeuwval in de noordoostelijke provincie Badakhshan.

De BBC maakt melding van zeker 16 doden. Voor het leven van veel vermisten wordt gevreesd.

De zware sneeuwval en een gebrek aan materieel maken het vrijwel onmogelijk voor reddingsteams om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken.

In een dorp werden minstens 72 huizen bedolven door een lawine.

Landverschuivingen hebben zeker 12 districten in Badakhshan van de provinciehoofdstad Faizabad afgesloten.

In sommige gebieden is volgens Shah Waliullah Adeeb, de gouverneur van de provincie, twee tot drie meter sneeuw gevallen.

Er is dringend voedsel en medische hulp nodig voor de mensen in de gebieden die het zwaarst zijn getroffen.

Functionarissen zeggen dat ze veel slachtoffers verwachten in het district Ishkashim, waar een heel dorp met 72 families bedolven is onder de sneeuw.

Fawzia Koofi, een parlementlid voor de provincie, beschuldigt de regering ervan “gefaald te hebben om de mensen in Badakhshan” niet voorzien te hebben van de jaarlijkse winterhulp".

Ze zegt: “Iedereen weet dat het vanaf oktober sneeuwt in Badakhshan. Ze hadden voor voedsel en medische voorraden kunnen zorgen en mensen kunnen waarschuwen voor landverschuivingen.”

Er is dringend voedsel en medische hulp nodig voor bewoners van de zwaarst getroffen gebieden.